dinsdag 7 november 2023

Veel geblaat (bonus)


Het verhaal over Fiona kreeg een staartje. Schapen hebben die aanhangsels ook maar heel imposant is dat deel van hun lichaam niet. Fiona's verhaal wordt dat echter meer en meer, wat mij weer verplicht om de geschiedschrijving weer een zetje te geven. Dat is zo flauw van ontwikkelingen. Je volgt ze op de voet maar ze vertellen je nooit wanneer het klaar is.

The  heart of the matter: Fiona is ondergedoken! Je verwacht zoiets niet van een schaap dat eerder maar één ding kon, maar het is een feit.  De dierenbescherming die haar eerst liet staan, is  in hevige verontwaardiging uitgebarsten over het feit dat Fiona nu zo gevierd is. En ik heb een beetje de indruk dat dat nou ook weer niet de bedoeling is omdat de credits van de redding zijn verschoven naar de boer die het voortouw nam. Nu ineens is de dierenbescherming bang dat Fiona teveel aandacht gaat krijgen. Dat kan zo'n schaap dat nooit op de bühne is geweest natuurlijk nooit aan! Al die roem; ze gaat een bezienswaardigheid worden,. Arm schaap; ze gaat geaaid worden, het zoveelste trauma. En straks ligt ze op de divan bij de schapenfluisteraar en blijkt dat ze door gered te worden zichzelf niet heeft kunnen zijn. Wat een zorgen! Maar boer Cammy en consorten staken een stokje voor al dat overbeschermende gezeur en vervolgens is  Fiona onvindbaar en heeft ze bewakers. Hé, schaap Veronica, heb je daarvan terug?

Stel hè, ik zeg maar wat, maar blijkbaar zijn de wonderen de wereld nog niet uit en wie weet maakt Fiona het nog bonter. Stel, ze heeft nu immers aan een publieke functie geroken. Niet elders onder de betutteling van de dierenbescherming van haar land, maar vanuit een safe-house. Stel, straks wordt ze gevraagd voor talkshows, krijgt ze een merchandise-label, beland ze in het kabinet, wordt ze premier, spreekt ze volle zalen toe over reddingen zonder protocol, Stel hè, dat de ontwikkelingen, als we ze toch moeten bijbenen, elkaar in hoog tempo opvolgen... Zou het mogelijk zijn dat het tij dan keert? Dat we ons daardoor geroepen gaan voelen om zonder voorwaarden levens te redden en met de nodige zorg (maar niet méér) er een goed vervolg aan geven? Wat zou dat mooi zijn! Misschien droomt Fiona er wel van, dat ze als ervaringsdeskundige zich kan inzetten ten voorbeeld van alle schape-zusjes met behoefte aan een warme stal. Dan gaat ze hen wijzen op eigen regie en empowerment om zich te ontworstelen aan alles wat ook maar even ruikt naar misstanden in de schapenzorg. Vervolgens wordt deze geschiedenis beschreven in een autobiografie: 'Het schaap over de dam'. Alle schaapjes op het droge en de royalties naar een goed doel. Bij deze is het schrijfseizoen geopend! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten