donderdag 9 december 2021

In Holland staat een huis (deel 3)

Bent u er nog? Stel, je schrijft een verhaal en deelt dat van tevoren al op in drie of meer hapklare brokken. Vervolgens maak je het publiek lekker met hier en dan een vervolg op termijn. Dan moet je wel zeker weten dat je stof tot schrijven hebt. Linke soep! Maar ik geloof dat ik al wat heb... Zo terug.

We waren gebleven bij de kijkersdagen! Zoiets lijkt een beetje op het verlaten van een vakantiehuisje (voor 10:00 uur!!) op een laatste vakantiedag. Die begint al met een onheilspellend gevoel bij het ontwaken. 'Er wás iets... Oh ja'  Je zet al je bende buiten, dweilt iedereen de deur uit en doet in anderhalf uur alles waar je thuis niet eens aan durft te denken. Het vakantiepark wrijft vergenoegd de handen want zo schoon is het in huisje nummer zoveel nog nooit geweest. Oh, je kan zulks ook makkelijk láten doen maar dan ben je geen echte Nederlandse vakantieganger. Dat is dat soort dat geen enkele beproeving zonder blik op onnodige kosten aan zich voorbij laat gaan. En, absolute zekerheid, je weet zeker dat je vakantie dan voorbij is! De vergelijking met vakantie neemt de volledige controle op die portemonnee maar gaat verder volledig mank. Kijkersdagen voor echte woningen zijn anders. Die zijn zo vreselijk bloedserieus, daar kan je geen fout bij maken, geen stofje laten liggen en nooit genoeg hebben geveegd. En mocht je denken dat je klaar bent, dan nóg maar eens. Mensen die een georganiseerd bestaan leiden zijn daar vermoedelijk zeer wel toe in staat maar er bestaan ook andere mensen...

Die...Nou ja....

Die hebben dat dus niet...

Die wekken hun jonge volk  op een tijdstip dat het grut  in de blokkadestand jaagt  ('Wat is er, la me slapuh. ík hoef toch niks te doen! Júllie wouen je huis verkopen. Het is nog veel te vroeg' ).  Intussen loop jij al met een vergrootglas rond want eerlijk gezegd waren er na de fotosessie hier en daar, nou eigenlijk overal, weer wat spullen zomaar gaan zwerven. Je interieur voelt alweer bijna als vanouds aan met welk gevolg je dus andermaal gaat slepen met alle contrabande die niet in huis gezien mag worden. De auto wordt volgestouwd met jassen, tassen, badhanddoeken en de was. Je haakt een zwaar beladen aanhangwagen erachter en laat de hele combinatie verdwijnen richting een ander adres.  Mag overal zijn, als het maar niet in jouw straat is. Inspectie van de slaapkamers levert bijzondere informatie op. Ergens is daags voor het kijkerscircus een kledingroede  met een misplaatst gevoel voor timing ter aarde gevallen. Gek, je kan er niet eens meer over de rooie van raken want provisorisch herstel is in al onze dik dertig woonjaren tot kunst verheven. Het ding buigt maar een heel klein beetje door maar is verborgen achter een deur. Dichtlaten dus. En laat ons devoot hopen dat er voorlopig in Groningen geen aardbeving komt.  Alles wat op kastjes staat moet verwijderd worden dus stopt één van je gezinsleden een dure fles after-shave  - of wat is het ? - áchter het kastdeurtje. Prima! Een hele vooruitgang! Je hebt het nog maar koud uitgesproken of  het flesje komt je weer tegemoet. Pats! Het ruikt voor de rest van de dag wel prima.  Qua geurverzorging ben je op deze etage in één keer klaar. Spaart aromastokjes!

In de keuken is het al bijna netjes! Het verdient aanbeveling om op zo'n ochtend niets meer te eten, geen koffie meer te zetten en ook geen lunch voor te bereiden. En al helemaal geen appeltaart te bakken ter verleiding van het kijkerspubliek want de keuken is net schoon, dank u. Kom, ga de toiletten nog even weer  rossen,, koelkast uitnemen, kussens opschudden, vegen, dweilen en een ledkaars aanzetten! Het aanrecht is weer leeg, het gras nog kort. De verwarming tik je naar gewenste temperatuur. Check! En daarna moet je eigenlijk nodig naar het toilet. 

Wat niet kan...!

Dat is nog erger dan de rest van de dag in het park op een bankje zitten...  (alhoewel, je kan ook vriendinnen lastig gaan vallen. 'Zo lang niet gezien, ja graag, doe nog maar een bakkie'.)

En morgen mag je nóg een keer voor de tweede kijkersdag. Hoera! 

In Holland staat een huis (2x) In Holland staat een huis, ja ja. Van je singela, singela hopsasa (...) enz.En dat huis dat moet verkocht (2x) En dat huis dat moet verkocht ja ja, dat wordt n hopsa HEISA sa, enz...'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten