zaterdag 28 september 2024

Pizza-overleg



Heel soms eet ik pizza. Reclames vertellen me veel over de onweerstaanbare invloed van de vulling en ja, vooral de bodem zal me verrassen. Ze zijn alleen zo groot! Ook zo krokant, zo geweldig samengesteld, zo.... Nou ja, in het Engels rijmt het als ik zou zeggen: 'Het is de deeg die 't em doet' en ik denk aan die gast die dwars door zijn eigen voorraam springt omdat hij zo blij is dat de koerier er is met zijn voedsel....

Het gerecht associeert ook met het bouwen van een fundament: De bodem! Een pizzaboodschap van vroeger leerde ons dat die niet van karton moet zijn en er helemaal niet naar smaken. Dat is misschien een goede suggestie voor de bestuurders van ons land, die hebben afgesproken hun debat voort te zetten bij de pizzabakker. De vulling bestaat uit een raadselachtige substantie en ingrediĆ«nten naar keuze. Kan alles zijn. Net als de inhoud van de gesprekken. Pas als het achter de knopen is, weet je wat het was. Wel bekome het u! Maar gelukkig hebben we de ondergrond dus nog. Waarvoor een uitgebalanceerd recept is bedacht en gebruikt, neem ik aan. Iets waar goed is over nagedacht. Waardoor er perspectief is voor bestendigheid en betrouwbaar voedsel. Vergelijk het met zoiets als de grondwet, waar je ook met je vingers van af moet blijven, omdat het een fundament is, waar alles dat erop wordt gebouwd, blijft staan als een huis, al maakt het wel uit in welke provincie dat staat want in Groningen kan je beton gieten waar je wilt maar ook de grond eronder ongemoeid laten is nog steeds teveel gevraagd. Zelfs de rapporten die er niet om logen, de intenties om alle soorten van schades te herstellen, wiebelen nog steeds. Niet heel verrassend in een land waar met de moed der wanhoop het ene gat met het andere wordt gevuld om dat wat allang weg was, toch nog overeind te houden. Dat doet me denken aan een ander gerecht: 

Gebakken lucht! 

Wat het pizzaoverleg betreft, hoop ik maar dat de vele smaken en de bodem elkaar niet overheersten en  het debat pittig en waardevol bleek te zijn. Zolang de bedoelingen en uitkomsten maar even solide zijn als het deeg waar ze op rusten. Krokant, stevig, geen karton, scheurloos maar niet smakeloos. Nu maar hopen dat het de disgenoten is bekomen. 

Even wachten.....Pizza! 

(Of weloverwogen besluiten)